III.Kendi farsangtemetés

2014.03.02 20:12

    Folytatja hagyományőrző tevékenységeit a Kendi Csillagok tánccsoport, mely az előző évekhez hasonlóan az idén is megszervezte a farsangtemetést a Kis-Küküllő menti faluban. A farsangolók vidám menete végigkísérte a telet jelképező  Illést a két Kenden, zeneszóval hívogatva mindenkit az esti mulatságra. Szorgos házasszonyok ízletes palacsintát sütögettek, melyet szekérről dobáltak kéretlenül is a kiváncsiskodók közé. A nagykendi kultúrotthonhoz érve a „gyászmenet” hivatalosan is megadta a végtisztességet  az idei télnek: két pap végezte a szertartást, aki a gyásznép és a sok özvegy hangos jajveszékelését túlharsogva annak rendje és  módja szerint  tűz általi megsemmisítésre ítélte a szalmabábut.
    Az  esemény innen kezdve már vidámabb arculatot kapott: a temetésre bejelentkező medgyesi, szovátai, erdőszentgyörgyi, sóváradi, balavásári és kendi táncosok nyárádmenti, küküllőmenti, széki, felcsíki és mezőségi táncokkal  szórakoztatták a nagyérdemű közönséget, mely zsúfolásig töltötte a Petőfi Sándor művelődési otthont.
     Végül  az egyre fokozódó  hangulat  hatására mindenki elfeledte az esemény szomorú rendeltetését és önfeledten mulatott az éjfélig tartó táncházban.
    A táncosok nevében ezúton is  köszönöm a kendi és balavásári iskolának, a balavásári önkormányzatnak, az egyházközségeknek, a dalárdának , a pedagógusoknak és a szülői közösségnek a szervezésben nyújtott támogatásukat.
                                                                                                                        Vajda József csoportvezető 

—————

Vissza