Könyvbemutató Kenden

2014.03.06 22:31

       Otthonos légkörben zajlott Fülöp Kálmán kendi versíró Verőfény című kötetének bemutatója március 6-án. A kiskendi Sütő András művelődési otthon kistermében tartott olvasótalálkozót a házigazda üdvözlő beszéde nyitotta, majd Bartus Diána és Koncz Gabriella, a helyi iskola nyolcadik osztályos tanulói olvastak fel a költő verseiből. Bölöni Domokos író a szerzőhöz fűződő barátsága kezdeteiről mesélt, majd egy tizenhat évvel ezelőtt keltezett és a Népújságban megjelentetett levelét, a nemrég megjelent kötet előszavát olvasta fel. Kedves meglepetésként Kedei Zoltán festőművész egy, a költőt ábrázoló portrét nyújtott át Fülöp Kálmánnak, majd elmondta, szívesen kölcsönözte festményeit, grafikáit mindhárom, eddig megjelent kötet fedőlapjához. Az esemény ünnepeltje maga is felolvasott verseiből, majd megköszönte az önkormányzatnak és a keretében működő művelődési bizottságnak a könyv megjelenéséhez nyújtott támogatást. Egyben ígéretet tett, hogy a következő bemutatóra a községközpontban, Balavásáron kerül majd sor.

     Az est megható pillanata: az egykori Súrlott Grádics irodalmi kör emléklapjának átadása, melyet Bölöni Domokos özvegy Rüsz Terézia nyugalmazott tanárnőnek nyújtott át, férjére, az öt éve elhunyt Rüsz Károlyra, a kedves Karcsi bácsira, a település elismert versmondójára emlékezve.

    A találkozó zárásaként az iskolaigazgató osztott meg néhány kedves emléket a költő és az iskola együttműködéséről, megemlítve a különböző rendezvények, versenyek, táncfesztiválok, író-olvasó találkozók alkalmára született verseket. A szerző örömmel dedikálta új kötetét.

    Fülöp Kálmán eddig megjelent kötetei: Egyedül a parton (2000), Elégia a Megváltóhoz (Impress kiadó, 2010) és Verőfény (Kreatív kiadó, 2013). Az első kötet a magyarországi Aldebrő, az utóbbiak pedig Balavásár község önkormányzatának támogatásával láttak napvilágot.   

—————

Vissza